2010. július 11., vasárnap

Kiállítással ért véget a Középajtai Nemzetközi Alkotótábor


Színvonalas kiállítással ért véget vasárnap a Háromszék Művészeti Éve keretében megrendezett Középajtai Alkotótábor. A három országból érkező festőművészek tíznapos munkájának tárlatára csaknem kétszáz érdeklődő látogatott el. Az eladott képek összegét a művészek a helyi református egyház tulajdonába nemrég visszakerült ima- és közösségi ház felújítására adományozták.
Szlovákiából, Magyarországról és Romániából kilenc festőművész
volt a Középajtán első ízben megrendezett alkotótábor résztvevője, kiknek munkáiból vasárnap rendeztek kiállítást a helyi közösségi házban. A tárlatot Berszán István helybéli református lelkész nyitotta meg, ki egyben az alkotótábor szervezője is volt Sebestyén Erzsébet, középajtai származású festőművész segítségével. A nagyjából kétszáz látogató az alkotótábor ideje alatt elkészült 57 képet tekinthette meg, a kiállításon lehetőség nyílt a művek megvásárlására is. „Tekintettel arra, hogy ez az első ilyen rendezvény Középajtán, kissé pesszimistán álltunk hozzá az érdeklődők tekintetében, kellemes meglepetés volt azonban, hogy sok Középajtáról elszármazott vállalkozó vásárolt képet” – mondta el a lelkipász
tor, hozzátéve, hogy az üzletemberek mellett a helyi önkormányzat, és Majosháza, Középajta Pest megyei testvérfalujának polgármestere is felkarolta a rendezvényt egy-egy műalkotás megvásárlásával.
A tárlatot méltató művészettörténész, Sántha Imre Géza, a Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő képtárának igazgatója elmondta, örömmel tölti el, hogy a városokban megrendezett kiállítások mellé vidéki galéria is nyílik. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta, a Háromszék Művészeti Éve rendezvénysorozatba ékelődött alkotótábor nemcsak egy rendezvény, hanem egy nemes kezdeményezés kibontakozása, melynek célja a közösségi ház felújításának segítése.
Szappanos István, Kecskemétről érkezett festőművész kollégái
nevében is köszönetet mondott a falu lakóinak azért, hogy vendégszeretetükkel elősegítették a jó alkotások megszületését. Elmondta, a művészek számára fontos volt Középajta világának megjelenítése. „Otthonommal rokonszínű ez az erdélyi világ, de az atmoszféra teljesen más, s bár topográfiailag ugyanazokat a stílusokat hordozzák, az itteni szellemiségét és levegőjét ábrázolni nem tíz nap kérdése” – vallotta a festőművész, utalva arra, hogy az igazi alkotások születését az erre a vidékre való folyamatos visszatérés jelentené.
A kiállítás anyagi vonzatával kapcsolatban a szervezők elmondták, 11 kép talált gazdára, mely tekintve a jelentős összeget érő alkotásokat, nem kis eredmény. „A nagyrészt középajtai tájat ábrázoló festmények felárazását teljes egészében az alkotókra bíztuk, méretüktől függően a képek ára 300 és 800 lej között mozognak, a sok munkát igénylő alkotások azonban a 2100 lejt is elérték” – összegezte Berszán István. Az el nem adott képeket a művészek a középajtai református egyháznak adományozták, az intézmény további kiállításokat tervez a megye több városában, illetve egy állandó galériát a helyi imateremben.

Középajtai Alkotótábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése